Współczesne metody usuwania kuchennych odpadków organicznych

Współczesne metody usuwania kuchennych odpadków organicznych

Organiczne odpady są naturalnym, bez ustanku powtarzającym się i absolutnie niepożądanym skutkiem ubocznym w każdej kuchni. Stanowią one pokarm dla przeróżnych gryzoni, robaków, a dzięki szybko przebiegającym gnilnym procesom stają się powodem przykrych zapachów oraz pożywką dla mikroorganizmów.
Alternatywą dla magazynowania tych odpadków w zasobnikach jest ich rozdrabnianie.

gospodarowanie odpadami

Autor: Arvid Rudling
Źródło: http://www.flickr.com
Laptop

Autor: Lindsey Turner
Źródło: http://www.flickr.com
Wrzucone do zlewozmywaka odpady gastronomiczne zostają przemielone przez młynek zainstalowany pod zlewozmywakiem. Pokruszone odrzuty wespół z wodą spływają do ścieków. Umożliwia to ich eliminację na etapie powstawania. Rozdrabniacze można użytkować do kruszenia odrzutów takich jak: obierzyny kartofli, kawałeczki ryb, skorupy jaj, wyduszone cytryny oraz pozostałe owoce, fusy po kawie oraz herbacie i inne miękkie odpadki po potrawach. Sporo ciekawych informacji przeczytasz na tej stronie odpady gastronomiczne.
Poprzez młynek nie przejdą odpady zwierzęce tj. kości, chrzęści. Użycie młynka nie zmienia funkcjonalności zlewozmywaka. Można w dalszym ciągu wykonywać to, do czego jesteśmy przyzwyczajeni: zmywać naczynia, nalewać wodę itd. Do każdej z tych czynności nie musimy włączać młynka. Stosowanie rozdrabniaczy do odpadków organicznych niesie z sobą szereg atutów. Jeżeli chcesz przeczytać więcej koniecznie zobacz stronę odpady odzwierzęce. Czas pracy w kuchni będzie skrócony dzięki temu, że odpadów możesz pozbywać się już w chwili ich powstawania bądź w toku mycia talerzy. Dzięki stosowaniu rozdrabniaczy do odrzutów organicznych natychmiast poprawiają się warunki sanitarne w kuchni.

Redukuje się ilość odrzutów w pojemnikach, co o wiele ogranicza, a częstokroć nawet likwiduje ogniska powstawania zarazków, dokuczliwych woni a także pojawiania się insektów.