Własności oleju kokosowego

Własności oleju kokosowego

Olejek kokosowy odnalazł użycie tak w kuchni, jak również w kosmetyce dzięki swym właściwościom uzdrawiającym oraz pielęgnacyjnym. Paradoksalnie olej kokosowy jest dobrym środkiem na odchudzanie. Pozwala bowiem pozbyć się otyłości (szczególnie tej brzusznej), ponieważ nie odkłada się w formie zbędnego tłuszczu, lecz jest wykorzystywany do wytwórczości energii. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości posiada olej kokosowy.

Olej kokosowy odnalazł użycie tak w kuchni, jak również w kosmetyce dzięki swym właściwościom leczniczym oraz pielęgnacyjnym. Uzyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi. Wszystko dlatego,

właściwości oleju kokosowego

Autor: Naomi King
Źródło: http://www.flickr.com

iż ma w swoim składzie unikalną grupę cząstek tłuszczu – trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT). Mimo że są to uważane za niezdrowe tłuszcze nasycone, spożywane w niewielkich lub umiarkowanych ilościach mogą przynieść bez liku korzyści. Trójglicerydy średniołańcuchowe (MCT) to unikalna grupa cząstek tłuszczu, gdyż są one metabolizowane inaczej aniżeli pozostałe tłuszcze.

Po dostaniu się do organizmu nie są zamienione w tkankę tłuszczową, acz są od razu wykorzystywane do wytwórczości energii, a co za tym idzie – do przyśpieszenia tempa przemiany materii. Oznacza to, że po spałaszowaniu posiłku z domieszką oleju kokosowego prędzej spala się zbędne kalorie, co zapobiega nadwadze. Co więcej olej kokosowy jest ogromnie sycący, w związku z tym prędko i na długo zaspokaja głód, co zapobiega przejadaniu się. W konsekwencji w ciągu dnia spożywa się mniejszą ilość jedzenia, a co za tym idzie – kalorii. Osobom odchudzającym się rekomenduje się używać 30 ml oleju kokosowego na dzień.

Olej kokosowy – zastosowanie w kosmetyce. Kwasy tłuszczowe zawarte w oleju kokosowym dogłębnie penetrują jak też odżywiają skórę, dzięki czemu jest on świetnym kremem nawilżającym. W związku z tym winny po niego sięgnąć posiadaczki cery odwodnionej. Z kolei antybakteryjne własności kwasu laurynowego powodują, iż olej kokosowy świetnie zwalcza trądzik. Aby pozbyć się pryszczy, możesz wcierać olej w skórę , jak również dodawać go do potraw zamiast innych tłuszczy roślinnych. Co więcej olej kokosowy chroni skórę przed słońcem, bowiem wykazuje takie samo działanie, co kremy z filtrem.

Specjaliści przekonują, że olej kokosowy wywiera także pożądany wpływ na włosy. Trójgliceryd kwasu laurynowego jest niezwykle podobny do białek we włosach, a dzięki swej niskiej masie molekularnej i prostym łańcuchom liniowym może przenikać w głąb trzonu włosa. W kosmetyce z powodzeniem użytkowany jest też olej makadamia, jaki pozyskuje się z orzechów drzewa makadamia, posiadających niepospolite walory smakowe i odżywcze – reszta szczegółów: