Typy herbaty, która przydaje siły

Typy herbaty, która przydaje siły

Napój ów jest substytutem herbaty czy kawy, jakie są często pite w naszej części świata. Herbata yerba mate nazywana jest też herbatą paragwajską. Jednakże także w różnych państwach osiąga coraz większą popularność. Napar ten robiony jest z liści ostrokrzewu paragwajskiego. Ma swoisty smak, jaki dla wielu jest rarytasem.

Wielbiciele yerba mate popijają ją w wyjątkowych naczynkach przez specjalne słomki. Yerba mate ze względu na arsenał witamin i mikroelementów jest świetnym źródłem poprawiającym nie tylko samopoczucie, lecz również dodającym werwy, trzeźwości umysłu, zwiększającym wydolność umysłu. Oprócz tego herbata yerba mate filtruje krew z toksycznych związków, wzmacnia odporność i wytrzymałość organizmu, poprawia trawienie – herbata yerba mate właściwości. Yerba mate jest szczególnie bogata w magnez, mangan, potas, które wspomagają podtrzymać równowagę elektrolitów w organizmie przy prędkiej utracie wagi podczas diety wysokobiałkowej, również zrównuje ubytek minerałów po używaniu środków przeczyszczających.

herbata

Źródło: pixabay.com

Naukowcy poświadczyli, że herbata paragwajska ma własności przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, działające ochronnie na serce, ożywiające, przeciwgrzybicze. Redukuje poziom szkodliwego cholesterolu, chroni przed otyłością i wspomaga w walce z nadwagą, wspiera trawienie i może być wsparciem w unikaniu skomplikowań przy cukrzycy. Poprzez postępowanie moczopędne redukuje oznaki zespołu napięcia przedmiesiączkowego.
Herbata yerba mate jest w stanie być zaparzana na wiele sposobów. Parzenie jest uzależnione od nawyków, wyborów.

Niemniej jednak nie ulega wątpliwości, że potrzebne jest do parzenia odpowiednie oprzyrządowanie. Z reguły yerba matę przyrządzamy w tykwie, choć mogą też być różne naczynka, sporządzone celowo do yerba mate. Do naczynia wsypuje się sporo większe wielkości suszu aniżeli w przypadku innej herbaty. Liście są wielokrotnie zalewane wodą i napar jest wypijany poprzez rurkę z sączkiem. Napar wypijamy cały za pierwszym podejściem. Dolewamy wody kilka razy, dzięki czemu posiadamy znów gotową yerba matę, dolewamy wodę tyle razy, aż napar nie będzie miał smaku. Pod żadnym pozorem nie powinno się zaparzać yerba mate warem.