Jak zagraniczne organizacje troszczą się o to, żeby konsumowane poprzez nas jedzenie było zdrowe?

Jak zagraniczne organizacje troszczą się o to, żeby konsumowane poprzez nas jedzenie było zdrowe?

Dla nikogo nie jest zagadką, że pożywienie, jakie spożywamy codziennie musi uprzednio być poddane przeróżnym badaniom, jakie posiadają na celu usunięcie dowolnych błędów na rozdziale ich realizacji.

Nie można by wszakże dopuścić do sytuacji, kiedy dla przykładu ktoś w swym burgerze znajdzie przykładowo mysi ogon…
kobieta na zakupach

Źródło: corbisimages.com
Na kompletnym globie wprowadzono zatem niektóre normy, jakich producenci żywności muszą przestrzegać. Jeden z tego typu standardów opisuje tzw. księga HACCP, czyli kompletna kartoteka sanitarna, która została opracowana na podstawie zasad opisanych przez tak zwany system HACCP. Abstrakt taki znaczy z języka angielskiego Ryzyko Analisis and Critical Control Point, więc Obserwacja Niebezpieczeństw i Kluczowych Punktów Kontroli. Tego typu księga HACCP tworzy fundamentalny akt opisujący wszystkie podstawy funkcjonowania i zasady systemu HACCP. Należy dodać także, że księga HACCP to dokument nadrzędny opisujący wszelakie targety oraz zakres stosowania systemu. Tego typu księga HACCP określa poza tym wszelakie czynności oraz umiejętności osób, odpowiadających za wdrożenie, nadzór i ciągłe udoskonalanie mechanizmu HACCP.
lekarz

Autor: U.S. Army Corps of Engineers Europe District
Źródło: http://www.flickr.com

Do wdrożenia tego mechanizmu prócz księgi HACCP polecana jest norma iso 22000, która jest przeznaczona dla firm, jakie pragną zintegrować własny system zarządzania jakością, jakim dla przykładu może być ISO (zweryfikuj u źródła) 9001 z odmiennym układem zarządzania bezpieczeństwem pokarmów, jakim może zostać system HACCP. Reguła iso (sprawdź informacje) 22000 określana jest również jako zarządzanie Bezpieczeństwem Pożywienia.

Jest to międzynarodowy standard określający zapotrzebowania względem układów zarządzania bezpieczeństwem żywności na kompletnej jego linii od rolnika, który m.in. sieje zboże aż po talerz, na jakim odnajdzie się np. chleb z tego zboża upieczony.