Jak trzeba transportować owoce mrożone?

Jak trzeba transportować owoce mrożone?

Nasz kraj eksportuje nie jedynie jabłka. Dużą renomą mogą cieszyć się poza granicami kraju także mrożonki czy też soki.
Owoce są niezwykle delikatnym i wymagającym artykułem. Każdy export owoców i warzyw musi gwarantować właściwe warunki klimatyczne.

Przede wszystkim ważne jest ustawienie i zachowanie odpowiedniej temperatury. Temperatura jest istotna zależnie od tego, czy transportujemy produkty konserwowe czy mrożone. W jakimkolwiek przypadku wysoka temperatura podczas przewożenia, mogłaby powodować przyspieszenie wystąpienia dużej ilości zmian. Może to być przykładowo utlenianie tłuszczów, utrata wartości żywieniowej czy też psucie się z powodów mikrobiologicznych. Świeże owoce i warzywa psują się pod wpływem wysokiej temperatury czy też wilgotności względnej. Gdy funkcjonuje na świeże owoce jakiś z czynników, mogłoby nastąpić wysychanie lub zmniejszenie wartości odżywczej.
W czasie transportowania produktów głęboko zamrożonych jest dozwolony wzrost temperatury tylko w zakresie takim, żeby temperatura w miejscu magazynowania nie była większa niż taka, która jest przewidziana przez nadającego towar. Ale nie mogłaby ona być większa niż temperatura maksymalna dozwolona dla danego produktu podczas schłodzenia. Wszelkie dokumenty transportu powinny zawierać informacje o wysokości temperatury, która przewidziana jest przez nadawcę. Muszą znaleźć się również informacje o natychmiastowym przetworzeniu w miejscu docelowym. Takie produkty muszą być przewożone środkami przewiezienia mającymi potwierdzoną zgodność z wymaganiami ATP.

Jest to międzynarodowa umowa o transporcie artykułów prędko psujących się i specjalnych pojazdach, jakie służą do przewożenia tych produktów. Do grupy pojazdów, które służą do transportowania żywności, jakie wymagają w czasie przewożenia odpowiedniej temperatury, zaliczamy np. izotermy.