Jak przygotować pyszne ciasteczka gryczane?

Jak przygotować pyszne ciasteczka gryczane?

Żeby upiec przepyszne ciastka, WCale nie potrzebujemy do tego celu margaryny czy jaj.
Można zrobić przepyszne ciastka gryczane. Nie potrzeba dużo czasu na upieczenie tego typu ciastek, ponieważ przygotowuje się je ekspresowo.

Do ich przygotowania potrzebujemy 3/4 szklanki cukru z kokosowej palmy, 2/3 szklanki rzepakowego oleju oraz 1/4 szkl. migdałowego mleka. Konieczna będzie jeszcze jedna łyżka mąki z tapioki, jedna łyżka waniliowego ekstraktu, 1,5 szklanki mąki gryczanej, 0,5 łyżeczki soli, 0,5 łyżeczki oczyszczonej sody i pół szkl. orzechów macadamia. W pierwszej kolejności należy nastawić piekarnik na 180 st. z opcją podgrzewania góra – dół. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Olej, z migdałów, cukier i mąkę z tapioki, wsypać należy do miski oraz miksować przez 2 min. Do wymieszanych składników dodać należy mąkę gryczaną wymieszaną z sodą oraz solą. Mieszać mikserem należy przez około 1 min. Pod koniec dodać trzeba posiekane orzechy makadamia i wszystko wymieszać.
ciastka gryczane

Autor: Kārlis Dambrāns
Źródło: http://www.flickr.com
modna kobieta

Autor: Julián David
Źródło: http://www.flickr.com

Ciasteczka gryczane można formować na dwa sposoby. Pierwszy sposób jest tego typu, że trzeba wysypać na bloat nieco mąki i wyłożyć ciasto. Jeżeli się klei, trzeba posypać je mąką. Następnie musisz rozwałkować je na grubość 0,5 centymetra oraz położyć na przygotowaną blachę. Drugi sposób jest taki, aby formować kulki o wielkości włoskiego orzecha i lekko spłaszczać je dłonią, a później wykładać na wyłożoną papierem blachę. Ciasteczka piecze się przez osiem minut. Zamiast cukru kokosowego można dodać cukier trzcinowy albo cukier muscovado. Jeśli chcemy, to mleko z migdałów zastąpić możemy innym mlekiem roślinnym bądź mlekiem krowim.

Gdy nie możesz kupić orzechów makadamia, to możesz zastąpić je dowolnymi orzechami albo nasionami. Mąka gryczana może zostać zastąpiona mąką pszenną, mąką orkiszową lub mąką migdałową. Jest także alternatywa dla mąki z tapioki. Jest to skrobia ziemniaczana.