Fenomen kawy – czemu ten napar cieszy się tak dużą popularnością

Fenomen kawy – czemu ten napar cieszy się tak dużą popularnością

Kawa to napój znany już od bardzo dawna. Dawno temu poznano jej charakterystyczne działanie, polegające w pierwszej kolejności na podwyższaniu ciśnienia i dodawaniu energii. Współcześnie fenomen tego napoju wcale się nie zmniejszył, a wręcz przybrał na sile. Aktualnie bardzo wiele osób jest skłonnych zadeklarować, że zawsze dzień zaczyna od porannej porsji kawy.

kawa

Autor: ZPC Piast Sp. z o.o.
Źródło: ZPC Piast Sp. z o.o.
Picie tego napoju jest również metodą na popołudniowy relaks w kawiarni. Miejsc tego rodzaju jest bardzo wiele, a odwiedzających stale przybywa. Generalnie kawa (pyszna kawa smakowa) występuje w bardzo wielu rodzajach i odmianach. Jedną z najbardziej popularnych i prawdopodobnie posiadających najlepszy aromat jest kawa kolumbijska. Kawa oprócz napoju może też służyć w formie przyprawy i dodatku do deserów. Przykładem może być bardzo popularne i chętnie robione ciasto tiramisu, gdzie stosuje się biszkopty maczane w kawie. Obecnie też coraz większa liczba osób decyduje się na kupno profesjonalnego ekspresu kawowego do użytku domowego.

Sposoby podawania

W kawiarniach całego świata można spotkać się z różnorodnymi sposobami i stylami parzenia i podawania kawy. Część z tych metod we wszystkich krajach jest jednakowa. Należy do nich przykładowo espresso, które jest niezwykle mocnym naparem kawowym, sporządzanym z małą ilością wody, a podawanym w niedużych filiżankach. Natomiast caffe latte to swego rodzaju przeciwieństwo espresso, gdyż mała ilość kawy połączona jest tam z wielką ilością mlecznej piany. Kawa (spróbuj kaw producenta Zavida) tego rodzaju w większości przypadków serwowana jest w wysokich szklankach. Poza tym występuje jeszcze wiele pozostałych typów przyrządzania kawy. Zalicza się do nich kawa mrożona, nierzadko podawana z lodami.

Sztuka robienia kawy

kawa

Autor: DA
W pewnym okresie powstał także zawód, opierający się na profesjonalnym parzeniu i podawaniu kawy. Bariści w każdej sytuacji muszą posiadać odpowiednie uprawnienia i certyfikaty na podstawie odbytych kursów. Zawodowe przyrządzanie kawy wymaga jednak przede wszystkim lat praktyki. Najlepsi w tym zawodzie nie tylko przyrządzają doskonałą kawę (np.: ), ale także serwują ją w specjalny sposób, przykładowo rysując ze spienionego mleka rozmaite wzory. Taką kawę można dostać wyłącznie w niektórych kawiarniach, za odpowiednią cenę.