Czym przewozić trzeba owoce oraz warzywa?

Warzywa oraz owoce potrzebują specjalnych warunków przewożenia. Towary te są szczególnie wrażliwe na temperaturę, tlen i czas transportu. Są to towary prędko psujące się i ich jakość jest zależna od WCześniej wspomnianych parametrów.
Każdy export owoców powinien odbywać się z zagwarantowaniem adekwatnej temperatury również podczas transportu jak i późniejszego magazynowania.

export owoców

Autor: Airwolfhound
Źródło: http://www.flickr.com
Utrzymanie odpowiedniej temperatury w czasie przewożenia owoców możliwe jest dzięki transportowi pojazdami chłodniczymi. Taki transport opiera się przeważnie na przechowywaniu owoców i warzyw w określonej temperaturze od chwili przyjęcia produktów, aż do ich przetransportowania w wyznaczone miejsce. Chłodnie są zaopatrzone w specjalistyczne chłodnicze urządzenia, jakie zezwalają sprawdzać kierowcy na bieżąco temperaturę w chłodni. Kierujący ponadto może reagować na wszystkie mankamenty, jakie sygnalizuje chłodnia. Dla większości produktów jest wymagany pułap wilgotności i musi on oscylować w granicach 90-95%.

Ten artykuł ma interesujące dane na opisywany wątek – jeśli chcesz uzyskać więcej wpisów, to odwiedź stronę tablica interaktywna, która przedstawia zbliżone problemy.

Dla warzyw zielonych pułap taki musi wynieść nawet 100 %. Wyjątkiem są jarzyny trwałe np. czosnek oraz dynia.

sieci

Autor: Carodean Road Designs
Źródło: http://www.flickr.com
Czas transportu jest wyjątkowo ważny, kiedy niemożliwe jest zachowanie odpowiedniej temperatury i względnej wilgotności. Żeby zahamować i uniknąć psucia się owoców i warzyw podczas przewożenia, mogłoby pomóc zastosowanie odpowiedniego opakowania oraz różnorodnych zabezpieczeń. Opakowania (opakowania dla firm) i zabezpieczenia pomogą również ochronić towary przed uszkodzeniami mechanicznymi. Należy pamiętać, że przeróżne produkty potrzebują różnych warunków przewożenia. Jednak może się zdarzyć tak, że przewoźnicy mają do przewiezienia równocześnie przeróżne produkty.

Bardzo ważne jest to, żeby miały one zbliżone wymagania, jeżeli chodzi o wilgotność czy wydzielanie etylenu. Unikać należy transportowania towarów mocno pachnących, gdyż o wiele obniży to ich jakość.