Co to jest żywność poddana procesowi liofilizacji? Przez kogo jest ona używana? Jak przedstawiają się jej zalety?

Co to jest żywność poddana procesowi liofilizacji? Przez kogo jest ona używana? Jak przedstawiają się jej zalety?

Ludzie wynaleźli już wiele sposobów na konserwowanie żywności tak, by można było dłużej przechowywać pokarm. Jedną z metod jest liofilizacja. Czym ona jest? Kiedy tego typu pożywienie się sprawdzi?

przejażdzka rowerowa

Autor: Mike Gifford
Źródło: http://www.flickr.com
Liofilizowanie to konserwacja żywności, jakie ma pozbawia żywność prawie całej wody, znajdującej się w niej. Proces taki jest przeprowadzany przy pomocy niskiego ciśnienia. Porcja jedzenia jest mrożona, a później suszona, przez co dostaje się produkt, jaki wytrzymuje długi czas nawet w bardzo trudnych warunkach. Żywność taka nie psuje się choćby na skutek działania ciepła. Aby to pożywienie było zdatne do spożycia, trzeba je zalać wrzątkiem. Przygotowuje się je szybciej, niż gdybyśmy chcieli spożyć na przykład produkt suszony. Do tego artykuły te ważą mniej, aniżeli pierwotnie, z tego względu też znalazły dobre zastosowanie choćby jako wojskowy prowiant. A gdzie jeszcze używana jest żywność liofilizowana – żywność liofilizowana?
Wspomniana mała waga takiego jedzenia spowodowała, iż jest stosowana wszędzie tam, gdzie ciężar ma duże znaczenie. Przykładem są alpiniści, albo ogóle osoby chodzące po górach. Tego typu osoby chcą możliwie najbardziej odciążyć bagaż tak, aby pokonywanie dłuższego dystansu było bardziej proste. Osoby zawodowo zajmujące się sportem muszą się zdrowo odżywiać. Natomiast liofilizacja to metoda, która nie pozbawia pożywienia tak cennych składników, którymi są witaminy czy mikroelementy.

Z tego względu zdarza się, że sportowcy również wykorzystują tego typu produkty, kiedy utrudniony jest dostęp do określonych artykułów, a trzeba zjeść odpowiednią porcję białek czy węglowodanów.